taateli

Kuivassa, subtrooppisessa ilmastossa viihtyvä taatelipalmu on tunnettu jo yli 5000 vuotta. Suurina terttuina palmun latvassa kasvavat taatelit ovat noin neljän sentin pituisia, pitkänomaisia, vaalean- tai tummanruskeita hedelmiä.

Taatelin kiiltävä, hieman epätasainen kuori kätkee sisäänsä kullanruskean, pehmeän hedelmälihan. Tuoreena taatelin maku on makea ja hunajainen, kuivattuna makeus vähenee.

Maukas taateli sisältää paljon kuitua ja enemmän kaliumia kuin esimerkiksi banaani. Taatelissa on runsaasti myös fruktoosia, kalsiumia, rautaa, fosforia sekä A-, D-, B1- ja B2-vitamiinia. Taatelilla on perinteisesti oletettu olevan myönteisiä terveysvaikutuksia, ja niitä on viime vuosina tutkittu myös tieteellisesti. Taatelin onkin tutkimuksissa todettu sisältävän ainakin sellaisia terveydelle hyödyllisiä aminohappoja, joita ei ole suosituimmissa hedelmissä. Puhtaissa olosuhteissa kasvatettu, oikein käsitelty taateli onkin lupaava ehdokas ihanteellisten ravinnonlähteiden joukkoon – ja lisäksi herkullinen sellainen.